Mijn Mineralenwereld

Welkom bezoeker! Wist je dat je gratis kan registreren om onze diensten te gebruiken? Of direct inloggen.

Steun ons initiatief hier!

Beschikbare inhoud

Vindplaatsen:
Aantal: 1,438
Nieuwste: Carrière Maillard (Frankrijk)

Community:
Topics: 2,457
Gebruikers: 379
Online: 1 gast, 5 bots

Blog:
Nieuwste: Kristallen zoeken hoe werkt dat nou (door Daniel Middel)

Vindplaats uitgelicht

Waar zijn we te vinden

09-12-2023 - 11-12-2023:
Dickens festival Duiven
23-03-2024 - 24-03-2024:
Mineralenbeurs Rijswijk
05-10-2024 - 06-10-2024:
Mineralenbeurs Rijswijk

Advertenties
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Mineralen zoeken in Slovenië Mineralen zoeken in SloveniëMet het gezin kamperen, bestemming Slovenië. We hadden te horen gekregen dat er in de Julische Alpen ook veel mineralen te vinden zouden zijn. Inmiddels hadden we via internet wat contacten opgedaan. We gingen op pad, niet altijd met succes, maar soms wel.

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het een gevalletje ‘Speld in een hooiberg’. Maar ook als we geen stenen gevonden hadden, konden we toch genieten. Wat bijzonder om samen te doen, als gezin met 2 jonge kinderen. De kinderen waren ook enthousiast. Maar hun concentratieboog is wat korter, daar moesten we rekening mee houden. Als we niet snel wat vonden, was het leuke er voor hun al af. Voor ons lag dat anders. Slovenië is een prachtig land met ongerepte natuur en eenvoudig landleven.  

Onze eerste tocht ging naar een afgelegen plekje in de buurt van Škofja Loka. Dat hadden we nooit kunnen vinden zonder contact. Er werd gezegd dat daar onder de telefoonmasten wel wat te vinden was. Auto ergens in het bos parkeren, de berg op lopen en graven in de grond. We liepen langs een bergstroompje omhoog en daar vonden we al resten van kristallen. De kinderen staan wat lager bij de grond, dus zij vonden al vlot een stukje kristal. Yes, we hadden goede moed! Onderweg op verschillende plaatsen onder de boomwortels gegraven, maar met weinig succes. Uiteindelijk vonden we op de top van de berg de genoemde telefoonmasten. Daar zijn we gaan graven. Best steil, dus goed opletten waar je je voeten neerzette. Na een uurtje graven hoorden we stemmen, er kwamen mensen aan. Dat was even spannend. Zouden ze ons wegjagen?

Bergkristal uit Slovenië

Het waren twee jongens van 12 en 16 jaar. Ze stelden zich in vloeiend Engels voor en we raakten aan de praat over mineralen zoeken. Het bleken ‘locals’ te zijn die ook geïnteresseerd zijn in edelstenen. Ze vertelden ons dat dit het land is van hun buurman en die het niet erg vindt als er gegraven wordt, zolang er maar niks op de weg valt. We hebben die middag verder samen gezocht. Zij haalden hun eigen gereedschap op en namen zelfgemaakt ijs mee voor de kinderen. Het was een gezellige dag, waarbij we ook nog een paar kristallen vonden! Na afloop werden we door de gastvrije familie bij hun thuis uitgenodigd. Daar kregen we eten, een rondleiding en uitleg bij zijn vitrinekast. De jongen was maar wat trots op zijn verzameling. Hij liet ons ook een boek zien, met daarin vondsten en vindplekken in Slovenië. Na deze prachtige ervaring gingen we moe en voldaan terug naar onze camping.

Op een andere zoektocht gingen we naar een tweetal locaties, getipt door een andere local. Zelezniki en Praprotno. De zoekplaats is eigendom van een boerenfamilie. We zouden vooraf de familie opzoeken en om toestemming vragen. Op het erf stonden 2 huizen (terug in de tijd). Daar woonden de grootouders in het ene huis en een gezin met kinderen in het andere huis. Alle kinderen hielpen mee op het bedrijf. Eén van de dochters sprak gelukkig Engels. De familie reageerde positief. Lieten ons hun eigen verzameling zien en legden uit waar we mochten gaan zoeken. We hadden een fles wijn meegebracht voor ze, en we hadden toestemming!

Ter plekke zagen we direct dat dit een goede plek was. Tussen het zand van een berghelling gingen we op zoek. Binnen niet al te lange tijd hadden we de eerste Fluoriet op matrix al gevonden. In de kleuren groen, paars. Tussendoor kwam de familie even polshoogte nemen en genoten wij van een picknick op een unieke plek. Na een paar uur zoeken, moesten we gaan schiften wat we wel en niet mee wilden nemen. Voorzichtig in papier gewikkeld, achterin de auto.

Fluoriet uit Slovenië Fluoriet uit Slovenië Fluoriet uit Slovenië

De laatste zoekplek was in de bergen op ongeveer 500 meter hoogte. We hebben lang moeten zoeken om de juiste plek te vinden. In de bergen, met de auto over smalle enge weggetjes omhoog. De navigatie had er zelfs moeite mee. Na een hele wandeling door de bossen, hadden we beet. Op het pad vonden we al kwartssporen. Het was een warme dag en de helling waar we zochten stond pal in de zon. We vonden uiteindelijk doorzichtige kristallen met mooie punten. Ze zaten verstopt in het zand en we konden ze zo uit de wand halen, zonder hakken. Een geslaagde dag op wederom een prachtige onontdekte plek met fabuleus uitzicht.

© Johan Oord. Alle rechten voorbehouden.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail