Kristallen zoeken Alpe d’Huez Les Deux Alpes in Frankrijk (door Daniel Middel)
Mijn Mineralenwereld
Welkom bezoeker! Wist je dat je gratis kan registreren om onze diensten te gebruiken? Of direct inloggen.
Beschikbare inhoud
Vindplaatsen:
Aantal: 1,451
Nieuwste: Lanchatra (Frankrijk)
Community:
Topics: 2,475
Gebruikers: 494
Online: 9 bots
Blog:
Nieuwste: Kristallen zoeken hoe werkt dat nou (door Daniel Middel)
Vindplaats uitgelicht
Waar zijn we te vinden
13-12-2024 - 15-12-2024:
Dickens festival Duiven
22-03-2025 - 23-03-2025:
Mineralenbeurs Rijswijk
04-10-2025 - 05-10-2025:
Mineralenbeurs Rijswijk
Ook een workshop, lezing of beursdeelname boeken? Klik hier of neem contact met ons op
Advertenties
Mijn vrienden zijn helemaal gek van wielrennen. Ik niet. Maar van kristallen zoeken wel. Toen er plannen werden gemaakt om te gaan fietsen in de omgeving van de Alpe d'Huez en Les Deux Alpes in Frankrijk, was ik al snel in reageren dat ik wel mee wilde om kristallen te gaan zoeken. De streek is namelijk erg bekend bij mineralenzoekers. L'Oisans is een streek in de Franse Alpen, gelegen in de departementen Isère en Hautes-Alpes en omvat het stroomgebied van de rivier de Romanche en haar zijrivieren de Eau d'Olle, Lignarre, Sarenne, Vénéon en Ferrand. De zes valleien van deze rivieren komen tezamen in Le Bourg-d'Oisans, de belangrijkste stad in de streek. De diverse bergen in de omgeving zijn in de miljoenen jaren omhoog geduwd, waardoor je er naast mineralen ook veel fossielen kan vinden.
Ter voorbereiding las ik mij online in op de vele Franse forums (vertaald met Google want mijn Frans is niet zo heel best) om de nodige locaties te vinden. Hieruit kwam het plan om vier locaties aan te doen, namelijk Les Deux Alpes, Alpe d'Huez, Plan du Lac en Lanchatra. Franse mineralenzoekers hebben diverse verhalen online geschreven wat er zoal op deze plekken te vinden is, maar uiteraard wordt er niet veel gezegd over de exactelocaties. Dat betekende dat ik me moest voorbereiden om te gaan prospecten, oftewel veel rondlopen en klimmen om te zoeken naar aanwijzingen. De gebieden zijn enorm groot, dus dat zou een flinke klus gaan worden. Gelukkig was het weer erg goed en de meeste kabelbanen zijn in de zomer ook open, om in ieder geval al halverwege de locaties te kunnen komen. Dat scheelt al een hoop.
Op bezoek bij de buren
Naast het vakantiehuisje woonde een familie, waarvan ik al snel had gezien dat ook zij fervent mineralenverzamelaars waren. In de vensterbanken zag ik enkele bergkristal klusters staan, dus heb ik meteen aangebeld om te vragen of ze deze zelf hadden gevonden. En ja hoor, eigen vondsten uit de omgeving. Na een leuke praatje te hebben gemaakt, mocht ik wat foto's maken van de stukken die ze door de jaren heen hadden opgegraven. Sommige stukken waren al tientallen jaren in de familie, dus van recente stukken was helaas geen sprake (dat had het nog interessanter gemaakt!). Maar toch een leuk begin en goede vooruitzichten voor deze omgeving, want ik had natuurlijk weinig ervaring van wat er te vinden is.
De grootte, vormen en de helderheid van deze bergkristallen op massieve kwarts deed me erg denken aan vindplaatsen die ik in Zwitserland bezocht had. Dit gaf natuurlijk wel de motivatie om de volgende morgen meteen op pad te willen gaan, het liefst zo vroeg mogelijk! Overigens moest ik dat sowieso doen, want op de dinsdagochtend zijn veel wegen tussen 9 en 12 gesloten speciaal voor wielrenners. Mocht je dus in de zomer gaan zoeken in deze omgeving, houdt hier rekening mee! Zeker de bekende locaties als Alp d'Huez kan je hierdoor met de auto niet omhoog op deze tijdstippen. Ik ben daarom ook eerder van huis vertrokken!
Toen ik aangaf waar ik heen wilde gaan, gaven we ze nog wat handige tips qua wandelroutes om te lopen. Deze heb ik dan vervolgens ook de komende dagen gebruikt tijdens de zoektochten, en beschrijf ik hieronder ook. Met dank dus aan deze Franse familie!
Alpe d'Huez
Wie kent de naam niet. Alpe d'Huez. Ook wel de Nederlandse berg in Frankrijk genoemd. Je kan hier zo'n beetje in het hele dorp wel Nederlands praten, want de meeste toeristen komen uit ons land vandaan. Door ook hier gebruik te maken van de vindplaatsen en online forums door te lezen, kwam ik er achter dat het gebied tussen Lac Besson en Lac Blanc het beste gebied is om kristallen te vinden. Op de geologische kaarten van Macrostrat is duidelijk te zien dat het hier om een combinatie van granodioriet en monzograniet gaat. Interessant dus voor onder andere kwarts! Ook las ik online dat hier bariet gevonden wordt, dus zeker de moeite waard om te gaan prospecten. De eerste keer kristallen zoeken in Frankrijk!
Echter verkeek ik me wel op de omvang van het gebied. Via Google Maps zag ik wat auto's bij Lac Besson staan, maar ik had besloten om vanaf bovenaan naar beneden te gaan. Het idee zou dan ook zijn om met de ski-lift vanaf het noordelijke punt van het dorp de DMC1/2 te nemen naar Lac Blanc. Deze ski-lift kost een paar euro, maar brengt je naar het begin van het gebied. Zelfs onderweg ga je over het zoekgebied heen (aan de linkerkant van de ski-lift) dus heb je een prima uitzicht om je wandelroute te bepalen! Onderweg stopt de ski-lift op DMC1 maar je kan blijven zitten om tot de DMC2 op 2700 meter naast de Lac Blanc te komen.
Vanaf de ski-lift op DMC2 kan je zowel links als rechts een wandelpad volgen. Aan te raden is om links te gaan (van Lac Blanc af), en hoewel dit eerst omhoog loopt, ga je meteen door het hogere zoekgebied. Hier komen echter veel toeristen en wordt ook vaak gewerkt, dus je zal niet al te veel indicaties van mineralisatie vinden. Het is echter wel de moeite waard om te lopen, want het gebied is prachtig. Voordat ik de wandeling begon, nog even een kop koffie gescoord bij de koffiekarretje bovenop de berg! Dat zoiets op deze hoogte te vinden is. Prachtig!
Omdat het weer zo grillig werd, besloot ik zo snel mogelijk het wandelpad richting Lac Besson te lopen. In de verte (ook op de foto's te zien) en in de weer-app, zou er slechts regen komen, maar ik kon al aan de lucht zien dat het niet alleen regen zou zijn. Na nog geen kwartier lopen, begon het te hagelen en onweren. Gelukkig had ik een regenjas mee, maar dit zou ook meteen betekenen dat er van kristallen zoeken weinig sprake zou zijn. Wat een tegenslag! Gelukkig kon ik, ondanks het slechte weer, wel zien hoe de mineralisatie in het gesteente hier aanwezig is, zodat ik later terug zou kunnen komen. Evenals andere vindplaatsen in de Alpen, zijn de bergkristallen hier te vinden in horizontale en verticale kwartsaders. Deze zie je relatief gemakkelijk in het gesteente zitten, omdat het granodioriet en monzograniet meer grijs en rood van kleur is (rood door ijzer mineralisatie). Naast kwarts zag ik ook aanwijzingen van pyriet en waarschijnlijk bariet of calciet.
De route bracht me uiteindelijk op een breder pad langs de wand naast Lac Besson. Hier was een duidelijk storthelling te zien (ook in de foto's hierboven zichtbaar), maar ik kon niet oordelen of het door mensen gedaan was of de helling zelf is ingestort. Het gesteente zelf is overigens heel erg interessant om te doorzoeken en redelijk gemakkelijk te beklimmen. Mocht je liever in een halde zoeken, dan is dit de plek om te zien. Hieronder op de kaart zie dat pad duidelijk langs de berghelling lopen (gemarkeerd door Google Maps als Symphponie d'Autonome). Je kan op deze Google Maps 360 graden foto een goed overzicht krijgen van deze wand en de storthellingen. Als je de foto draait richting Lac Besson zie je ook duidelijk dat er gesteente zichtbaar is in lagere heuvels. Ook in dit gesteente is het zeker de moeite waard om te kijken!
Inmiddels was het weer zo slecht geworden en zag ik al verschillende wandelaars rennend naar de ski-lift van DMC1 voorbij komen. Ik heb dan ook mijn spullen gepakt (rugtas was al helemaal doorweekt) en ben ook die kan opgegaan. Helaas hoort ook dit bij het zoeken naar mineralen, dus iets wat je moet accepteren. Gelukkig had ik het gebied naar mijn mening nu voldoende ontdekt voor een volgende keer om echt te gaan graven. Absoluut de moeite waard om weer eens heen te gaan, omdat het zo toegankelijk is!
Les Deux Alpes
De tweede zoekdag ging ik richting Les Deux Alpes, terwijl mijn vrienden hier ook gingen fietsen. Ons vakantiehuisje was in de buurt, dus met de auto kon ik vrij eenvoudig richting het dorp rijden. Het plan was om met de skilift naar de omgeving van de Bellecombe te gaan. Volgens de documentatie op de Franse forums, is er in dit gebied kwarts te vinden in het gesteente dat bestaat uit voornamelijk kalksteen en dolomiet. Dit had ik ter voorbereiding via de vindplaatsen bekeken door de Macrostrat geologische kaart te bekijken. Google Maps gaf aan dat er een ski-lift naar het gebied zou gaan, echter bleek dat deze in de zomer niet ging en slechts voor wintersport gebruikt werd. Dat was al meteen een flinke tegenslag, want dat betekende dat ik een lagere ski-lift moest gebruiken en vervolgens het hele stuk moest gaan klimmen. Balen! Maar goed, met wat doorzettingsvermogen ging ik toch onderweg. Uiteindelijk nam ik de ski-lift richting Le Diable helemaal achterin het dorp, waar ook de mountainbikers veel gebruik van maken. Deze ski-lift ligt naast de golfbaan en je kan er vrijwel naast parkeren. Ideaal!
De ski-lift van Le Diable brengt je naar 2400 meter hoogte vanaf waar ik het plan had om, volgens de kaart, de wandelroute naar links te nemen richting de Bellecombe. Maar je raadt het natuurlijk al, eenmaal bovenaan gekomen, was de linkerhelling volledig afgesloten en gaf een medewerker van de skilift aan dat het gehele gebied ontoegankelijk was vanwege onderhoud aan de liften en de ski-pistes. De volgende tegenslag! Ik keek op het bord en de enige route was rechtsom langs de berg over een enorm steil wandelpad. Waar de mountainbikers meteen naar beneden gingen, ben ik het pad naar boven gaan volgen. Snel keek ik nog even op de hoogtemeters van Google Maps, waarbij het aangaf dat ik met deze route naar 2800 meter zou gaan klimmen over de zwarte ski-pistes, om vervolgens weer af te dalen naar de Bellecombe.
Tot mijn verbazing, was er langs dat wandelpad al uitgebreid gegraven. Er ligt een enorme halde met kwartsblokken, die overduidelijk uit de wand zijn gehaald. Ook kan je de kwartsaders in deze wand langs het wandelpad goed zien. Dat gaf enorm veel potentie. Heel even heb ik in de haldes gezien en daar vond ik al snel kleine kwartskristallen en pyriet kubussen. Op de foto is duidelijk te zien hoe dik de kwartsbanden hier zijn in het kalkgesteente. Het is echter maar een stuk wand van enkele tientallen meters, waarna het over gaat in een ander gesteente waarin bijna geen duidelijke mineralisatie te zien is. Ik vermoedde dan ook dat dit andere gesteente de fossielenlaag moest zijn.
Na een meter of 100 het wandelpad te volgen, kom je op een open plek met een fantastisch mooi uitzicht over de vallei van de rivier Le Veneon. Maar minstens zo interessant is de wand. Je ziet hier duidelijk de kwartsaders lopen, met de mogelijkheid hier te zoeken naar kristallen. Let wel goed op dat als je gesteente gaat breken in de wanden, dat je dit niet zomaar naar beneden gooit. Er zullen hier veel wandelaars zijn, dus het is goed uitkijken wat je doet. Wees voorzichtig en denk aan je medemens! Zelf heb ik hier een halve dag gezocht naar kristallen door een aantal kwartsaders te volgen. Waar deze aders elkaar kruisten, ben ik vervolgens gesteente gaan weghakken en breken en vond ik al snel een aantal pockets met kristallen. Verrassend genoeg waren er diverse wandelaars die vroegen wat ik aan het doen was, dus met de nodige uitleg en het laten zien van de vondsten, vonden ze ze het erg interessant. Ik vermoed dat er ook mensen waren die voor hun rust kwamen en niet zo blij waren met de herrie die ik aan het maken was! Vanaf de wand kan je de ski-lift nog goed zien liggen, dus de afstand is voor beginners prima te doen.
Mocht je verder willen lopen en genoeg conditie en ervaring hebben om te klimmen, volg dan het pad verder naar boven. Let op, de helling is hier tussen de 10 en 15 procent! Voorbij de open plek maakt het pad een 180 graden draai naar boven de wand, om vervolgens uit te monden op de helling van de zwarte ski-piste genaamd Super Diable. Het pad is hier nog half zichtbaar en eindigt boven op de wand, waar wandelaars van het uitzicht genieten. Je kan echter de helling van de ski-piste oplopen waar de geologie duidelijk is veranderd naar een schist-achtig gesteente. Ook is de helling hier enorm steil en van een pad is geen sprake. Volg echter de ski-lift masten omhoog en je komt op een gegeven moment weer bij een vlakkere weg, wat waarschijnlijk de afdaling van de ski-piste is en op een bredere weg lijkt. In dit gebied kan je bovendien diverse fossielen vinden, wat het ook interessant maakt voor fossielenverzamelaars. Zo kwam ik al snel een aantal ammonieten en belemnieten tegen. Vooral op de rechterkant van deze helling (de zuidhelling) liggen veel fossielen voor het oprapen.
Na drie kwartier tot een uur klimmen langs de ski-lift masten, kom je aan op de Col d'Entre les Tetes, oftewel de passage tussen de twee pieken. Deze is duidelijk te herkennen omdat het een een doorgang is. Vanaf hier heb je direct uitzicht op het gebied van de Bellecombe, wat lager aan de linkerkant van het pad ligt. Ook zal je in de verte de Mont-de-Lans ou de Mantel gletsjer zien liggen. Vergis je echter niet om hier heen te lopen, want deze ligt nog enkele kilometers verder en is in de zomer vrijwel niet te bereiken. Het gebied waar je wilt zijn om onder andere bergkristal, anatase en calciet kristallen te vinden, ligt links naar beneden. Je zult dit herkennen doordat het gesteente hier massiever is en bedekt is met witte kwarts aders. Vanaf de Col d'Entre les Tetes loopt een redelijk vlakke weg richting de ski-lift van de Bellecombe, die in de zomer helaas is gesloten. Vanaf hier kan je links naar beneden om in het zoekgebied te komen. Nog voordat je naar beneden loopt, zul je aan de wand aan je rechterkant nog enkele calciet aders vinden in het kalkgesteente. Dit houdt echter snel op en gaat weer over in schist achtig gesteente en is, zover ik kon oordelen, weinig interessant.
Op de tweede foto hierboven zie je duidelijk het gesteente van de Bellecombe liggen. Hier kan je op zoek gaan naar kwartsaders, die voornamelijk verticaal en diagonaal door de wanden heen lopen. Waar deze aders samenkomen of breder worden, is het interessant om te gaan zoeken naar kristallen. Lees ook de blog Kristallen zoeken hoe werkt dat nou (door Daniel Middel) voor uitleg hoe je het beste kristallen kan vinden en waar je op moet letten.
Zelf ben ik in dit gebied op zoek gegaan naar kwarts aders die wat hoger op het gesteente lagen. Overal zie je namelijk stukken kwarts liggen die door andere mineralenzoekers zijn uitgegraven. Mooier vind ik het echter zelf als ze vers uit het gesteente komen, de zogenaamde pockets. Ik heb daarom ook mijn tas neergezet op een zichtbare plek en ben vervolgens rond gaan lopen in het gebied, voordat ik echt ben gaan hakken. Het is een enorm gebied dus let goed op dat je niet verdwaald en daardoor je spullen kwijtraakt. Zo moest ik een aantal keer goed kijken waar mijn tas ook alweer was.
In enkele kwarts aders waren de bergkristallen al zichtbaar en kon ik deze proberen er uit te hakken. Dit was redelijk goed te doen, maar het gesteente werd wel harder en massiever naarmate ik meer wegbrak. Ik had dan ook een aantal puntbeitels, grote hamer en breekstang meegenomen de berg op. En een heleboel water, want schaduw is hier niet te vinden. Gedurende de dag kwam ik een aantal andere mineralenzoekers tegen, Fransen, die ook vaker in dit gebied hadden gezocht. Ze waren enigzins verbaasd dat ik helemaal uit Nederland was gekomen om hier in de bergen te gaan zoeken, en niet gaan fietsen of wandelen zoals andere toeristen. Wandelaars zelf zijn er overigens weinig in het gebied van de Bellecombe, gezien het feit dat de klim er heen vrij stijl is en voor de gemiddelde toerist een flinke uitdaging. Toch kom je zo af en toe mensen tegen, dus dan is het altijd leuk om even te laten zien wat je aan het doen bent.
Na een paar uur rondlopen, hakken en breken, vond ik genoeg bergkristallen om mee te nemen naar huis. Dit waren vooral losse punten en niet op matrix, maar wel helder en zeker de moeite waard om mee te nemen. Daarnaast vond ik nog een kleine pocket met naaldkwarts, waarvan ik wel enkele stukken kon redden waarbij de kristallen nog op het gesteente zaten. Zelf vind ik dit mooier dan losse kristallen, dus ook deze heb ik vervolgens goed in gepakt in kranten en meegenomen. Het gebied zelf is zoals gezegd enorm groot, dus zeker de moeite waard om nog eens terug te komen. Ook kleine aanwijzingen van pyriet kristallen, echter kon ik niet oordelen of deze hier uit het gesteente van de Bellecombe kwamen, of uit het kalkgesteente boven de weg bij de eerdergenoemde calciet.
Hieronder enkele vondsten van deze dag.
Na een lange dag zoeken en graven, weer op weg naar het vakantieverblijf voor een welverdiend drankje!
Plan du Lac
Dit onderdeel wordt binnenkort aangevuld.
Lanchatra
Dit onderdeel wordt binnenkort aangevuld.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.