Mijn Mineralenwereld

Welkom bezoeker! Wist je dat je gratis kan registreren om onze diensten te gebruiken? Of direct inloggen.

Steun ons initiatief hier!

Beschikbare inhoud

Vindplaatsen:
Aantal: 1,440
Nieuwste: Cuolm da Vi (Zwitserland)

Community:
Topics: 2,462
Gebruikers: 399
Online: 2 gasten, 3 bots

Blog:
Nieuwste: Kristallen zoeken hoe werkt dat nou (door Daniel Middel)

Vindplaats uitgelicht

Waar zijn we te vinden

23-03-2024 - 24-03-2024:
Mineralenbeurs Rijswijk
07-04-2024:
Mineralenbeurs ZNLV Eindhoeven
12-05-2024:
Achterhoekse Mineralenbeurs
05-10-2024 - 06-10-2024:
Mineralenbeurs Rijswijk

Advertenties




FacebookyoutubeinstagramFacebookyoutubeinstagram

Fluorite, Muscovite en Pyriet uit Hunan China
Foto: Gary Parent – Fluorite, Muscovite en Pyriet uit Hunan, China

Het is een van de meest aansprekende mineralen voor mineralenzoekers en verzamelaars.  Kubisch, vaak in de kleuren violette, blauw, groen of geel. Vaak samen met calciet, bariet  of kwarts. Dan hebben we het natuurlijk over fluoriet. Fluoriet is een mineraal uit de groep halogeniden. Deze groep bevat mineralen uitsluitend eenvoudige verbindingen tussen een metaal en een halogeen (een zoutvormer uit het periodiek systeem). In het geval van fluoriet gaat het om de verbinding CaF2, oftewel calciumfluoride.

In de kristalstructuur is iedere Ca2 omgeven door acht F als hoeken in een kubus, hierdoor krijgt het kristal zijn kenmerkende vorm. Fluoriet is niet alleen als zuivere kubus te vinden maar ook met afgevlakte hoeken of in de vorm van doorkruisingstweelingen. Ze komen voor in zowel in gladde- als korrelige vorm. De in dit artikel getoonde foto's doen nog geen recht aan het werkelijke aantal varieteiten die gevonden worden.

Ook qua kleur is fluoriet in grote variatie te vinden. Het wordt vaak het meest kleurrijke mineraal genoemd en dat terwijl het mineraal in pure vorm transparant is. Zo wordt hij echter niet heel vaak gevonden. Het mineraal wordt het meest gevonden in de kleur violette welke hij te danken heeft aan defecten in de kristalstructuur. Bij fluoriet kunnen er lege plekken ontstaan waar de F-ionen horen te zitten. Deze plaatsen worden vervangen voor elektronen die zeer mobiel zijn en daardoor het hele zichtbare kleurenspectrum kunnen absorberen behalve van het violette deel.

De kleur van een kristal wordt bepaald door de manier waarop licht reageert op de chemische samenstelling die erin zitten. Zo kleurt een fluoriet bijvoorbeeld oranje wanneer er mangaan in de chemische samenstelling aanwezig is. Fluoriet is zeldzamer in de kleuren roze, rood, wit, bruin en zwart.

Fluoriet uit Guanxi Zhuang, China
Foto: Gary Parent - Fluoriet uit Guanxi Zhuang, China

Fluoriet uit de Pyreneen, Frankrijk
Foto: Dider Descouens – Fluoriet uit de Pyreneen, Frankrijk
Foto: Gary Parent –

Fluoriet uit Dunham, Verenigd Koninkrijk
Foto: Gary Parent – Fluoriet uit Dunham, Verenigd Koninkrijk

Waar kun je fluoriet vinden?

Fluoriet is wijdverspreid over de wereld en voornamelijk te vinden in vulkanisch gevormde gebieden in lagen van pneumatolytische oorsprong. Fluoriet is gevormd door pneumatolyse. Pneumatolytisch werkende gassen ontwijken uit een afkoelend magma en bevatten waterdamp en enkele actieve stoffen zoals fluorwaterstofzuur en boorzuur. Zij dringen langs spleten in het nevengesteente, tasten dit aan en zetten nieuwe mineralen af.  Het mineraal wordt over het algemeen gevonden in aders en gangen en groeit meestal op substraat. Daarnaast is het een nevenbestandsdeel in tal van gesteenten zoals bijvoorbeeld in graniet.

Er zijn dus enorm veel locaties waar fluoriet gevonden kan worden. Enkele bekende locaties in Europa zijn Cumberland, Derbyshire, Yorkshire in Engeland, Harz, Oost-Beieren, Thuringen in Duitsland, de Kongsberg in Noorwegen en Lombardije in Italie. In de US zijn er bekende vindplaatsen in Illinois.

Fluoriet met Pyriet uit Peru
Foto: Robert M Lavinsky – Fluoriet met Pyriet uit Peru

Hoe fluoriet te herkennen?

Je kunt fluoriet herkennen door te kijken naar de kristalvorming waarbij tweelingvorming regelmatig voorkomt. De splijting is perfect en het mineraal is vrij zacht (hardheid 4 op de schaal van Mohs). Daarnaast kunnen ook de kleuren gebruikt worden bij het vaststellen. De streepkleur is wit en het soortelijk gewicht zit op 3.1-3.2 kg/l.

Toepassingen van fluoriet in de praktijk

Fluoriet is doorgaans te zacht om als edelsteen gebruikt te worden. Het wordt in de industrie gebruikt als vloeimiddels in de productie van staal. Daarnaast wordt het gebruikt bij de vervaardiging van freon, glazuur en waterstoffluoride (vloeizuur). Van puur en foutvrij fluoriet  worden lenzen gemaakt voor in optische toepassingen.

Over dit artikel

Deze uitlichting is geschreven door Wilko Thomassen, ontwikkelaar van de Minerals Center app. Mede tot stand gekomen met behulp van de volgende bronnen:

FacebookyoutubeinstagramFacebookyoutubeinstagram