Mijn Mineralenwereld

Welkom bezoeker! Wist je dat je gratis kan registreren om onze diensten te gebruiken? Of direct inloggen.

Steun ons initiatief hier!

Beschikbare inhoud

Vindplaatsen:
Aantal: 1,440
Nieuwste: Cuolm da Vi (Zwitserland)

Community:
Topics: 2,462
Gebruikers: 399
Online: 2 gasten, 5 bots

Blog:
Nieuwste: Kristallen zoeken hoe werkt dat nou (door Daniel Middel)

Waar zijn we te vinden

23-03-2024 - 24-03-2024:
Mineralenbeurs Rijswijk
07-04-2024:
Mineralenbeurs ZNLV Eindhoeven
12-05-2024:
Achterhoekse Mineralenbeurs
05-10-2024 - 06-10-2024:
Mineralenbeurs Rijswijk

Advertenties




FacebookyoutubeinstagramFacebookyoutubeinstagram

Fluoriet, ook wel vloeispaat genoemd, is een relatief veel voorkomend mineraal op aarde. Het is een zeer gewild mineraal voor verzamelaars vanwege bijvoorbeeld de prachtige kleuren die het mineraal kan hebben: paars, blauw, geel, rood, groen en de meest zuivere vorm is, zonder inmenging van andere mineralen, transparant. Maar ondanks zijn veelvoorkomendheid kan fluoriet ook zeldzaam zijn als het op plaatsen wordt gevonden waar men het met uitzondering vindt, zoals in steengroeve Juchem.

In de jaren dat de Wasserfall (Waterval), een zoekgebied in de steengroeve Juchem, een mineralogisch zeer interessante plek was, kwam ik daar regelmatig om mineralen te zoeken. Dit gebied in de Juchem is bekend vanwege zijn enorme diversiteit en kwaliteit van typische geodes van deze groeve; de dieppaarse amethyst geodes met geeloranje calciet kristallen erop. De vondsten waar menig mineralenzoeker voor naar de Juchem kwam! Het waren ook de tijden dat er elk weekend een grote groep Nederlandse en Duitse vrienden elkaar troffen om samen mineralen te gaan zoeken. Men kende elkaar al jaren van de bezoeken aan de Juchem en zo ontstonden er vriendschappen gebaseerd op de gedeelde interesse in het zoeken naar mineralen en het delen van foto's, verhalen en ervaringen.

Zo was er in het jaar 2012 een zoekdag waarop iedereen wederom naar de Wasserfall ging op zoek naar de geodes. Zoals elke 'normale' zoekdag was er een veel animo om mineralen te zoeken en ging iedereen zijn gangetje met hamer en beitel. Gedurende de dag had ik al enkele geodes gevonden en hield ik een pauze om even met de andere mineralenzoekers te praten over hoe de dag voor hun was. Zoals gewoonlijk verwachtte ik het antwoord: "es geht... und was hast du gefunden?", maar deze keer was iedereen bedrukt en stil. De eerste woorden waren: "Sag bitte nichts, aber wir haben etwas grünes gefunden". En zo verliep het gesprek over de groene kristalletjes die eruit zagen als suikerkorrels die in een geode waren gestrooid, met de meest uiteenlopende theorieën en gedachten. Ondertussen hadden ook anderen een 'groen mineraal' gevonden en werd het stil gehouden, maar merkte ik al duidelijk dat het mineralen zoeken bij verschillende mensen gericht was op maar 1 ding: het vinden van fluoriet.

 

Men had er al wel van gehoord, maar wilde het nog niet bevestigen: fluoriet uit de Juchem. Er waren namelijk al eerder geruchten dat er fluoriet gevonden zou zijn in de Juchem, al wist niemand of het waarheid was. Ook wilde de mineralenzoekers geen goudkoorts creëren door rond te bazuinen dat er fluoriet gevonden was. Het werd min of meer stil gehouden om de rust te behouden. Toch bleek binnen een jaar dat het hoge woord eruit was: men had op internet al foto's en verhalen gelezen van fluoriet vondsten van de Juchem en de exorbitante prijzen die er voor gevraagd werden. En zo werd de run op dit zeldzame mineraal van deze groeve steeds groter, wat tot frustraties en problemen leidde.

Er volgende een periode waarin fluoriet zelden werd gevonden, want het bleek dat er maar een kleine storingszone in het Wasserfall gebied was waar fluoriet in voorkwam. De vondsten bleven een tijdje uit, maar de interesse niet: de marktvraag was groot en er werden handstukken met fluoriet kristallen verkocht voor extreme bedragen. Naar mijn mening verpestte het de sfeer voor de hobbyist en de mineralenzoeker die het voor zijn plezier deed. Het vinden werd belangrijker dan het zoeken en door omstandigheden werd de mogelijkheid fluoriet te vinden ook verkleind: in 2013 werden de regels in de Juchem aangescherpt, waardoor vanaf dat moment het gebied waar men mineralen mocht zoeken werd aangegeven en men niet meer vrij door de groeve heen mocht lopen. De hele sfeer veranderde onder de mineralenzoekers en een 'nieuw tijdperk' in de Juchem was aangebroken...

 

Toch bleek in het voorjaar van 2014 dat er geen einde was gekomen aan de mogelijkheid fluoriet te vinden in de Juchem: er werd weer soms in het Wasserfall gebied gezocht en tot grote verbazing van verschillende mineralenzoekers werd dat gebied uitgediept wat dus interessant was. Zo heb ik ook diverse keren met succes mineralen gevonden in dit gebied: niet alleen geodes met amethyst of een andere kwartsvariatie, maar ook fluoriet kristallen.

 

Op een bepaald moment vond ik in een enkele meters hoge opstaande wand groene afdrukken, wel al afgebroken of vergroeid in het gesteente. Het was een eerste teken van fluoriet die ik in lange tijd gezien had! Het gaf me motivatie er in de buurt verder te zoeken naar aanwijzingen van fluoriet. En zodoende vond ik na enkele uren een enkele tientallen centimeters grote kwartsader waar zowel hematiet, goethiet en fluoriet op gekristalliseerd waren: mijn dag kon niet meer stuk! Samen met enkele andere mineralenzoekers hebben we de rest van de opstaande wand afgebroken en vonden die dag nog meer geodes met en zonder fluoriet. In ieder geval gingen we allemaal tevreden weer naar huis met mooie mineralen in onze tas.

Helaas bleek dit voor mij en voor vele andere mineralenzoekers een van de laatste keren dat het Wasserfall gebied bezocht mocht worden. Er werd gesteld dat de wanden te gevaarlijk waren om er bij in de buurt te zoeken en dat er weinig materiaal was waar mineralisatie in te zien was. Sinds die tijd is er geen fluoriet vondst meer bekend, waardoor er meer bekendheid aan gegeven is op websites en in artikelen dat dit mineraal voorkwam in de Juchem. Dit is naar mijn mening alleen maar goed: het is natuurlijk prachtig om deze kennis te delen en zeker als het gaat om een zeldzaamheid.

 

Fluoriet uit de Juchem heeft over het algemeen een octaëder habitus en is overwegend glanzend groen tot mat wit en transparant. Het is vaak op kwarts (of een kwartsvariëteit) uitgekristalliseerd en begeleid met calciet, goethiet en/of hematiet, wat een mooi kleurcontrast geeft. Naast vrij gekristalliseerde fluoriet is het in de Juchem ook vaak als ader of vergroeiing gevonden.

 

 

 

 

 

 

De verwachting dat fluoriet in de komende jaren ineens weer wordt gevonden, kan ik niet bevestigen of ontkrachten. Het Wasserfall gebied is op dit moment grotendeels weg en er is nog geen aanleiding dat er binnenkort verandering in komt. Dit betekent niet dat er geen andere kans bestaat dat fluoriet in andere gebieden in de Juchem voorkomt. Op dit moment koester ik vooral de fluoriet vondsten die ik in mijn verzameling heb en zie het als een uniek stuk geschiedenis uit een van de meest begeerde groeves in de wereld: het 'groene goud' uit steengroeve Juchem.

 

© Kristian Egberts. Alle rechten voorbehouden

FacebookyoutubeinstagramFacebookyoutubeinstagram