Mineralenwereld is ontstaan naar een idee van Kristian Egberts en Sebastiaan Sleeuwenhoek om op diverse laagdrempelige manieren mineralogie en geologie aan te bieden aan iedereen die er in geïnteresseerd is. De twee vrienden kennen elkaar al tientallen jaren door het zelf op zoek te gaan naar mineralen; dit begon allemaal bij "Steinbruch Juchem". Ze willen door middel van Mineralenwereld laten zien en uitdragen wat er allemaal mogelijk is met mineralen en mineralogie, maar ook wat deze passie doet met iemand. Lees hier hun persoonlijke verhaal:

Kristian Egberts

Mijn naam is Kristian Egberts. Op 20 januari 1987 ben ik geboren te Tilburg (Nederland). Rond mijn zevende levensjaar ben ik in aanraking gekomen met mineralen. De verzamelmappen van 'Schatten van de Aarde' (DeAgostini) waren de aanleiding. Het mineralen verzamelen, zoeken en fotograferen is sindsdien een passie. In dit boek laat ik dan ook zien wat mijn hobby voor mij betekent en waar ik mijn mineralen uit mijn verzameling heb gevonden.

Het prille begin
Sinds jaren hebben mineralen mij betoverd. Toen ik als jong kind de eerste mineralen onder ogen kreeg door de verzamelmappen van 'Schatten van de Aarde', werd de passie voor mineralen aangewakkerd. In het begin had ik de voor de hand liggende vragen als: "hoe ontstaat een mineraal?" of "waar komt het allemaal vandaan?" En vanuit die vragen, wachtte ik elke week op een nieuwe editie van de verzamelmappen om weer meer informatie te krijgen over mineralen en edelstenen.

Enkele jaren later kwam mijn vader met een voorstel om op vakantie te gaan naar Duitsland, omgeving Idar-Oberstein. Hij had ergens gelezen dat men daar mineralen zelf kon zoeken en verzamelen. Dit was natuurlijk de uitgelezen kans voor mij om mineralen eigenhandig te vinden. Eenmaal aangekomen, bleek het niet gelogen te zijn: op de camping en in het riviertje lagen de stukjes kwarts en agaat verspreid. Het was bijna onwerkelijk. Sindsdien heb ik geen jaar willen missen op deze camping en blijf ik steeds terugkeren naar deze omgeving. Niet alleen voor de mineralen, maar ook voor de prachtige natuurlijke landschappen en diverse mogelijkheden hier van te genieten.

Zelf op zoek naar mineralen
In de loop der jaren leerde ik op de camping verschillende mensen kennen die ook mineralen zochten, maar dan in steengroeves. Dat leek mij ook wel interessant! En aangezien ik elk jaar terugkeerde naar de camping, ontstonden er vriendschappen en kwam ik op den duur in de gelegenheid een keer mee te mogen naar een steengroeve. Het was steengroeve Juchem. Daar kwam het moment, waarop ik onbewust koos om deze hobby nooit meer te laten verdwijnen. Met hamer en beitel, breekstang en schep op zoek in het gesteente naar mineralen!

De eerste keren dat ik mineralen ging zoeken in de Juchem leerde ik vooral mineralen zoeken door naar andere mineralenzoekers te kijken. Ik was nog jong en had nog niet de lichamelijke kracht om met een hamer van 5 kg. (of meer) te werken. Ook wist ik nog niet helemaal waar je nu op moest letten in het gesteente, want: hoe vind je nu eigenlijk mineralen? Op die vraag zocht ik antwoord en vond die door te kijken hoe men mineralen zoekt, te vragen aan mineralenzoekers wat je precies moet doen in een steengroeve en door informatie en boeken er over te lezen. En vanaf het jaar 2003 kon ik pas echt voelen hoe het is om mineralen te zoeken door zelf op pad te gaan met basiskennis over mineralen en mineralen zoeken.

(citaat uit: Mineralen uit Duitsland - editie Rheinland-Pfalz)

Sebastiaan Sleeuwenhoek

Mijn naam is Sebastiaan Sleeuwenhoek geboren in Asperen op 07-11-1979 en ik run mijn eigen evenementenbureau in Nederland.

Op mijn 12e jaar kwam ik in aanraking met mineralen zoeken tijdens een vakantie in de Duitse Harz. Op het grindpad voor onze tent glinsterden allemaal steentjes en mijn jongere broertje en ik dachten dat we goud hadden gevonden. Na deze steentjes in de plaatselijke winkel onderzocht te laten hebben bleek het geen goud maar pyriet te zijn. Onze interesse voor mineralen was geboren. Samen met mijn ouders en broertje gingen we in de omgeving op zoek naar mogelijkheden om mineralen te zoeken en raakten in gesprek met ervaren mineralenzoekers die ons mee namen naar omliggende groeves en halden. Deze zoekers werden vrienden en via hun kwamen we in de prachtige omgeving van Fischbach terecht waar we nooit meer weggegaan zijn.

In de periode van 1992 t/m heden hebben we al vele mooie geodes, calcieten en agaten in de groeves Juchem en Bernhard gevonden. Vooral toen de groeve Bernhard nog in bedrijf was kon je hier hele mooie donkere amethisten vinden. In de Juchem hebben we vooral veel mooie agaten en calciet geodes gevonden met de prachtigste kristallen en kleuren.

Inmiddels zoeken mijn vader Jan en ik sinds de laatste twaalf jaar veel samen en hebben we een aantal nieuwe mineralen zoek vrienden erbij gekregen waar we tijdens de zomervakanties mee de groeves in gaan en ook naast het zoeken contact mee hebben. Vooral de spanning van wat we nu weer tegenkomen met zijn allen in de groeve is geweldig. Je voelt een soort vlinders in je buik als je weer omhoog mag en de adrenaline stroomt door je aderen.

Mijn verzameling is in de loop van de jaren erg groot geworden en inmiddels moet ik meer dan eens een keuze maken of ik het gevonden stuk in de vitrine leg of niet. De kick die je krijgt bij het zoeken is niet te beschrijven evenals de vrijheid die je hebt in zo’n immens grote steengroeve waarbij de kracht van moeder natuur duidelijk zichtbaar is.

Ik hoop nog vele jaren deze fantastische hobby te mogen uitoefenen en nog vele mooie mineralen te mogen vinden.

(citaat uit: Das Juchem Buch)