In het voorjaar van 2017 ben ik op een mineralenzoektocht naar Polen geweest met Jan Timmer. We hebben in 4 dagen tijd verschillende locaties bezocht; met succes!

Op de tweede dag van de zoektrip door Polen hadden we een mooie locatie in gedachten: een kwartsgroeve die erg bekend is vanwege de kwartsvondsten die er ooit gedaan zijn.

Eenmaal aangekomen bij de locatie was het erg mistig wat jammer is, omdat je de groeve op de berg kunt zien liggen (als het helder weer is). Goed bepakt gingen we de lange tocht omhoog. De tocht gaat dwars door het bos heen, waar je ook echt kunt genieten van de natuur!
Toen we een klein uurtje onderweg waren, kwam er alleen een onverwachtse zware beproeving bij: sneeuw... We werden overvallen door soms wel een halve meter sneeuw dat over het hele route lag. Het was dus een zware klim, in de mist, maar wel erg gaaf om mee te maken.

Ondanks de extra beproeving kwamen we na een lange tijd in de groeve aan die we door de mist maar deels konden zien. Erg jammer, maar een volgende keer beter :)

Wat op is gevallen, is de massieve dikke kwartsbanden door de hele groeve. In verschillende documentatie zijn er tekeningen te vinden hoe de kwartsband door de groeve gaat, maar toen ik er eenmaal stond, was het veel groter dan gedacht: een wand van zo'n 50 meter breed was 1 grote massieve kwartsband!
Zo hebben we gedurende de dag overal rondgelopen en ook vooral genoten van de sneeuw en de mini-gletsjer in de groeve.

En zoals het vaker gaat: op het einde van de dag vonden we dan daadwerkelijk vrije kwarts kristallisatie tot 10mm groot. Op die plek zijn we nog een uurtje doorgegaan tot door de mist al merkbaar was dat de dag ten einde liep. En voordat het donker werd, wilden we wel bij de auto terug zijn.

Al met al een prachtige locatie, maar qua vondsten op dat moment niet spectaculair. We hebben vooral een gave dag meegemaakt!

 


Wil je meer zien en lezen? Kijk dan snel op Minerals Foundation en Minerals Forum!