Al tientallen jaren gaan we zelf op zoek naar mineralen, vooral in Europa (Duitsland, België, Spanje, Zwitserland, etc). Het persoonlijke verhaal achter de zoektocht naar de mineralen is het extra element wat een onmisbare ervaring is en zo een mineraal ook exclusief maakt. Die verhalen, geschreven of in beeld, laten we op Mineralenwereld zien om je een kijkje te geven in de wereld van een mineralenzoeker. Ook is het van wezenlijk belang te weten wat er vooraf gaat aan het hebben van een mineraal thuis in je vitrine; je moet er werk voor verrichten in een steengroeve, maar ook is er de reis er naartoe waarvoor je een goede voorbereiding nodig hebt.

Allereerst is het besef nodig dat het zelf zoeken naar mineralen voor velen een droom is en voor sommigen realiteit. Mineralen zoeken vergt veel verschillende factoren waar je van tevoren rekening mee moet houden; zeker voor dat je op een verantwoorde manier aan de slag kunt gaan. Enkele belangrijke factoren zijn onder andere:

  • Verdiep je in je doel: maak dus kennis met mineralogie en geologie en richt je op jouw fascinatie (bepaald mineraal, vindplaats of soort mineraalgroep bijvoorbeeld) in de wereld der mineralen.
  • Zorg voor veiligheid voor jezelf (en dus ook voor anderen): als je gaat mineralen zoeken, heb je hoogstwaarschijnlijk werkkleding nodig, maar ook een helm, werkschoenen en dergelijke.
  • Bereid je voor op je vindplaats: zoek dus goede literatuur en goede informatie over de plek waar je mineralen wil zoeken en ga niet doelloos op pad. Een goede voorbereiding start bijvoorbeeld al bij Minerals Foundation; een plek waar allerlei informatie over vindplaatsen te krijgen is.
  • Heb respect voor de vindplaats: je bent soms te gast in een steengroeve, dus laat geen rotzooi achter en maak niets kapot. Maar ook loop je altijd in de natuur die niet kapot gemaakt en vervuild hoeft te worden.
  • Begin eenvoudig dicht bij huis of bij een vindplaats waar veel over bekend is: zo is de stap om eenmaal te beginnen met mineralen zoeken zo laag mogelijk en zorgt ook voor zo min mogelijk risico's.
  • Ga met iemand op pad of licht je omgeving in: bij het zelf zoeken naar mineralen zijn er altijd gevaren die kunnen meespelen, maar ook kun je ineens je voet verzwikken en heb je hulp nodig.

Naast deze factoren spelen er natuurlijk nog veel meer mee, het vinden van mineralen is geen vanzelfsprekendheid. Dus accepteer ook dat je vele keren dat je op zoek bent, niets zal vinden en met lege handen weer naar huis gaat. Ook is het belangrijk om te weten dat als je gaat mineralen zoeken, je verantwoord te werk moet gaan: het is helaas al vaker voorgekomen dat er ongelukken gebeuren door onvoorzichtigheid of door onbezonnen acties.

Als je beter kennis wil maken met het zelf zoeken naar mineralen, is het in contact komen met mineralenverzamelaars een goede manier. Mineralenwereld biedt daarom verschillende lezingen en workshops die te maken hebben met mineralen zoeken, maar ook ingaat op wat mineralen zijn en de basisbeginselen van mineralogie en geologie.

Ook vind je verhalen van onze zoektochten bij onze nieuwsberichten en het forum van Minerals Foundation, een stichting waar we mee samenwerken.