In de afgelopen jaren zijn er al verschillende foto's verschenen op Mineralenwereld die gemaakt zijn onder 'normale' omstandigheden zoals we die dagelijks hebben: daglicht en wat onze ogen op het eerste gezicht waar kunnen nemen. Toch is er onder andere met mineralen is moois aan de hand: verschillende mineralen fluoresceren onder UV (ultraviolet) licht! Dit effect zorgt voor een hele andere waarneming van het mineraal. De kleuren veranderen en men neemt het mineraal anders waar dan we normaal zouden doen.

Ook met fotografie kun je hier mee aan de slag; al blijft dat een stapje hoger in de moeilijkheidsgraad. Je moet namelijk rekening houden met welk UV licht je gebruikt: je hebt gradaties UV A, B of C die verschillen in golflengte, waardoor de waarneming van het mineraal kan veranderen. Maar UV A is bijvoorbeeld de minst gevaarlijke vorm van UV straling die er is, maar UV C de meest dodelijke vorm, die je niet zo maar moet gebruiken en bekijken! Naast de keuze in UV licht, is het ook belangrijk te weten welk mineraal UV 'gevoelig' is. Het advies daarin is vooral: test het zelf onder een ongevaarlijke UV A lichtbron en probeer het uit! 

Hier is een goed voorbeeld van oranje calcietkristallen op amethyst, gevonden in steengroeve Juchem. De calciet fluoresceert onder UV A licht, terwijl de amethyst niet UV gevoelig is en dus niet 'verkleurd' onder UV A straling:

Naast het fluoresceren van mineralen is er nog een opvallend effect wat met UV licht te maken heeft: fosforescentie. Fosforescentie betekent dat het mineraal dat in UV licht veranderd van kleur, (kort) 'nagloeit' als het UV licht uitgaat. Het is letterlijk of het lichtgevende effect dan nagloeit zonder dat er nog UV licht op schijnt. 

En waarom mineralen eigenlijk onder UV licht veranderen van kleur? Daar is geen direct antwoord op... De mineralen zijn opgebouwd uit bepaalde atomen (bouwsteentjes) die onder UV licht dus verkleuren, maar waarom een mineraal dit effect precies heeft is niet bekend. Misschien heb jij een idee hoe dat kan?