Mijn eerste uitgebreide expositie maakte me meteen enthousiast: exposeren op het Geologisch Evenement Amsterdam van stichting GEA! Het thema was toegespitst op het zelf zoeken naar mineralen en zodoende werd ik uitgenodigd een uitgebreide expositie in te richten van mijn zelf gevonden geodes uit Steinbruch Juchem.

Een deel van de toenmalige promotietekst voor de expositie lees je hier:

"Een van de meest indrukwekkende plekken en zo waar ook de plek waar mijn hobby rond 1998 is ontstaan, is steengroeve Juchem. Het is een locatie waar het mineralen zoeken een eigen leven leidt. Er komen niet alleen mensen vanuit de omgeving op af, maar veel Nederlanders hebben deze plek ook gevonden.

De Juchem is een basalt en andesiet steengroeve. Dit zijn uitvloeiinggesteentes of ook wel vulkanische gesteentes genoemd. Deze gesteentes worden zo genoemd, omdat ze dicht bij het aardoppervlak liggen en ooit zijn gestold op het aardoppervlak. De groeve is beroemd om zijn agaten, kwartsgeoden (waaronder amethyst en rookkwarts) en calciet formaties. Deze mineralen komen in de Juchem veel voor. Daarnaast zijn er mineralen te vinden die zeldzamer zijn van aard, waaronder azuriet, malachiet, fluoriet, pyriet, hematiet, lepidokrokiet en harmotoom.

Naast alle mineraalvondsten heeft deze groeve een aantrekkingskracht op velen. Er komen mensen vanuit de omgeving die zich kostelijk vermaken door het multiculturele samenkomen van Duitsers en Nederlanders. Er ontstaan al jaren vriendschappen doordat mensen elkaar treffen met dezelfde hobby: het mineralen zoeken in de Juchem. Deze vriendschappen zie je niet alleen terug in het jaarlijks bij elkaar komen bij de Juchem, maar ook in de persoonlijke omgang met elkaar. Vele 'Juchem zoekers' delen alle ervaringen en verhalen die ze hebben meegemaakt in de Juchem met een versnapering bij het cafeetje onder aan de groeve.

Als je kijkt naar de geschiedenis van de Juchem kun je stellen dat dit een locatie is die de omgeving rijker heeft gemaakt. Buiten het mineralen zoeken, had de omgeving Idar-Oberstein in de hoogtijdagen een aantrekkingskracht die zorgde voor toerisme, handel en vertier. Hedendaags is er nog steeds toerisme die specifiek naar de regio komt voor de steengroeve Juchem en de Duitse Edelsteenstraat (Deutsche Edelsteinstrasse). 

Ondanks de steeds veranderende situatie in en rondom de groeve blijft dit bij uitstek een locatie waar iedere mineralenzoeker een bepaalde herinnering of gedachte bij heeft. De mineralenzoekers in de Juchem hebben soms al enkele generaties familie die de Juchem heeft bezocht. Dat zorgt voor verhalen van vroeger uit de Juchem die niet meer verloren gaan en de geschiedenis van de groeve levendig houden.

Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren ook weer ervaringen geweest die de komende tientallen jaren verteld zullen worden. Er zijn bijvoorbeeld meerdere geodes gevonden die een afmeting hebben tot anderhalve meter. Ook is er fluoriet gevonden; een mineraal wat uiterst zeldzaam is uit de Juchem. Ondanks dat de grote, met het blote oog zichtbare, mineralen interessant zijn, heeft de Juchem ook veel mooie, kleinere mineralen die met behulp van een loep of microscoop te zien zijn. Er opent zich dan een andere wereld die vaak mooier is dan men van tevoren dacht.

Al met al maakt de diversiteit aan mineralen en ervaringen deze groeve tot een van de meest interessante plekken in Duitsland, zo niet Europa. Menig mens kent Idar-Oberstein of specifiek ook de steengroeve Juchem en heeft daar veelal een specifieke herinnering aan."


Wil je meer zien en lezen? Kijk dan snel op Minerals Foundation en Minerals Forum!